Miody spadziowe

Miód ten powstaje ze spadzi, lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach takich jak: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby, głóg. Ma charakterystyczny zielonkawy kolor i korzenny smak.
Polecany ze względów leczniczych. Posiada działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciw miażdżycowe. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Każdy rodzaj miodu, zatem także i miód spadziowy, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe.

Pliki Cookies: Strona używa plików Cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na przechowywane i wykorzystywanie przez nas tych plików.