Krótko o miodach

Pszczoła nie zbiera miodu dla człowieka. Zbiera go z troską o przetrwanie swoje i swojego gatunku. Miód jest jednym ze składników jej „diety” i gromadzony jest w plastrach jako zapas pokarmowy. Do jego „produkcji” służy pszczołom nektar wydzielany przez specjalne gruczoły roślin – nektarniki  lub spadź  - wytwarzana z soku roślin przez mszyce, czerwce i miodówki.

To właśnie pochodzenie pierwotnego „surowca” decyduje o podziale miodu na trzy rodzaje – miody nektarowe, miody spadziowe i miody nektarowo-spadziowe. Jeżeli pszczoły zbierały nektar na obszarze, gdzie w przewadze kwitła i nektarowała określona roślina (lipa, gryka, wrzos, akacja, kasztan, mniszek, lawenda itd.) możemy mówić o miodach odmianowych. Ich nazwa pochodzi właśnie od rośliny dominującej w tzw. pożytku. Chociaż obecnie jest to fakt powszechnie znany  i nie budzi zdziwienia, to  jeszcze kilkanaście lat temu na półkach sklepowych był po prostu MIÓD. Jako pierwsza firma miodowa w Polsce CD wyselekcjonowała i wprowadziła na rynek miody w różnych odmianach. Pogrupowaliśmy je w  RODZINY – miód jednej odmiany lecz pakowany w różnej wielkości opakowania. Z upływem lat i nasze „miodowe rodzinki” znacznie się powiększyły, gdyż nieustannie pracujemy nad wzbogaceniem naszej oferty o nowe opakowania.

Miody Polskie


Dumni jesteśmy, że uczestniczymy w tej niezwykłej wędrówce "kropli miodu” – kropli wyssanej przez roślinę z ziemi, ozłoconej słońcem, otulonej w płatki kwiatu, wzbogaconej mozolną pracą pszczoły i trudem pszczelarza, a następnie zapakowaną i oznakowaną z niezwykłą dbałością. To wszystko by mogła cieszyć smakiem i pomnażać zdrowie.

Miód

Pliki Cookies: Strona używa plików Cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na przechowywane i wykorzystywanie przez nas tych plików.