Właściwości lecznicze miodu

MIÓD WIELOKWIATOWY
cechuje barwa od jasnozłocistej do żółtobrązowej, łagodny smak, aromat wosku pszczelego.
Wysokokaloryczny i lekkostrawny, wzmacnia organizm, dodaje energii
i witalności. Najczęściej stosowany przy alergiach, katarze siennym, chorobach serca i przeziębieniach.
MIÓD LIPOWY
o jasno lub złotożółtej barwie, intensywnym zapachu kwiatów lipy. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśne i uspakajająco. Najczęściej stosowany przy zapaleniu oskrzeli, kaszlu, grypie, gorączce, a także stanach niepokoju i bezsenności.
MIODY GRYCZANY
ma charakterystyczny ciemnoherbaciany lub brunatny kolor, zapach kwiatu gryki, wyrazisty smak.  Stosowany w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Efektywnie wspiera organizm w tworzeniu kostnicy po złamaniach.
MIÓD AKACJOWY
cechuje barwa od jasnokremowej do słomianożółtej, delikatny zapach kwiatu akacji, łagodny smak. Polecany diabetykom, a także przy zaburzeniach układu trawiennego. Korzystnie działa na organizm ze schorzeniami nerek, przewodu moczowego, zapobiega także tworzeniu kamieni nerkowych.
MIÓD WRZOSOWY
czerwonobrunatny o ciemnobrunatnej barwie, najczęściej stosowany w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej, jamy ustnej. Pomocny także w leczeniu prostaty. Zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia.
MIÓD SPADZIOWY
cimnobrązowy lub brunatnozielony o delikatnym, lekko żywicznym aromacie i słodkim, łagodnym smaku.  Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i większa niż w pozostałych odmianach miodu zawartość inhibiny, co podnosi jego wartości odżywcze. Doskonale wspomaga zwalczanie anemii, gruźlicy, chorób układu krążenia. Ponadto miód ze spadzi iglastej polecany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych.
Pliki Cookies: Strona używa plików Cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na przechowywane i wykorzystywanie przez nas tych plików.